Skillingsboller

  • 400 gr sukker
  • 400 gr smør
  • 1L melk
  • 1,9kg hvetemel
  • 100gr gjær (pr. liter veske)

Oppskriften gir rundt 60 boller.

Sikt melet oppi bakebollen, bland sammen med sukkeret.  Dersom man bruker tørr fremfor fersk gjær, kan også denne blandes sammen med de tørre ingrediensene (bruk i så tilfelle to pakker med tørrgjær).

smelt smøret i en panne, tilsett melken og varm opp blandingen til det er litt mer enn lunkent.  Deretter helles vesken oppi bakebollen imens man rører den sammen med de tørre ingrediensene.  Massen eltes inntil deigen har blitt jevn, og ikke lenger klisset når man tar på den.  La deigen heve i 1 1/2 time i første omgang.

Deigen kan deles i tre like store deler.  Kjevle den ut, inntil hver av emnene så de blir så tynne som man ønsker.  Deretter smøres et tynt lag med smør på deigen, før man strør over sukker og kanel, og ruller deigen sammen til en pølse.  Hver deig deles i ca 20 like store skiver, som fordeles utover hvert sitt stekebrett.  La deretter bollene heve i 1 1/2 time på brett under hvert sitt kjøkkenhåndkle, før de stekes på 220 grader i 13-15 minutter.  

Om man ønsker det, kan man vispe sammen et egg, som så pensles over bollene før de stekes.