Mormors grovbrød

  • 1 kg hvetemel
  • 1 kg grovbakstmel
  • 1 pk gjær
  • 2 ts salt
  • 1 håndfull store havregryn
  • 1 ts sukker
  • 1,2 l vann
  • 2 ts eddik
  • 4 ss olje

Bland sammen de tørre ingrediensene først, hvetemel, grovbakstmel, salt, sukker og tørrgjær.  Imens kjøkkenmaskinen blander dette sammen, heller man vannet i blandingen.  Dette skal være litt varmere enn kroppstemperatur, og kan helles rolig i blandingen.  Da blandes alt sammen fortere.  Om man heller alt vannet i med en gang, har vesken en tendens til å samles i midten av bakebollen, uten å blandes med melet med en gang.  Deretter kan eddiken og oljen tilsettes.  

Jeg pleier å la kjøkkenmaskinen stå å elte deigen i opp mot ti minutter før jeg stopper den.
Deretter lar jeg deigen heve i en drøy time, kanskje til og med halvannen.  Etter at deigen har hevet, deler jeg den i tre like deler.  Som jeg så knar kjapt for hånd, og ruller til pølser som kan legges i brødformene.  Deretter lar jeg dem heve i formene i 30 minutter.

Imens deigen hever, setter jeg stekeovnen på 230-240 grader.  Jeg baserer det på hvor tørr deigen kjentes da jeg fordelte den i brødformene.  Når deigen har hevet ferdig, skal den stekes på nederste rille, i 30 minutter.  Deretter tas brødene ut av formene, og stekes i syv til ti minutter liggende på hver side.  Se an fargen på skorpen litt, når du avgjør hvor lenge de skal stekes utenfor formene.  

 

Resultatet kan bli slik: ukens brød.